Konfitura z fiołków

Konfitura z fiołków
(wg Komarki)

1,5 litra  płatków fiołków (im więcej tym lepiej),
500 g cukru,
2 łyżki pektyny owocowej (lub środka żelującego na bazie naturalnej pektyny owocowej),
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
750 g wody

Płatki fiołków rozetrzeć z sokiem cytrynowym i łyżką cukru, aż zaczną puszczać sok, po czym dodać pektynę i wymieszać.

Cukier zagotować z wodą na syrop. Kiedy lekko zgęstnieje i na powierzchni pojawią się okrągłe perełki powietrza, dodać utarte fiołki. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Zestawić z ognia i mieszać do czasu, aż zniknie piana. Gorącą konfiturą wypełnić czyste i wyprażone słoiki. Pasteryzować w piekarniku lub wodzie 5-7 minut.


 

Ten post ma 3 komentarzy

  1. HappyAlimak

    Pierwszy raz mam przyjemność poznać konfiturę z fiołków:) ..kurcze, od kilku dni pada, to chyba nie uda mi się jej zrobić..bo najlepsze kwiaty to takie ze słońca:)

  2. Biesy DWA

    o ja – a dobre to ??

  3. HeniaP

    Brzmi wspaniale, tylko czy uda mi się znaleźć tyle fiołków 🙂

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.