Masło domowe

                       To tej praktycznej zabawy potrzebna jest cała rodzina.
        Tata z silną ręką, mama z cierpliwością i dzieci z wielką ciekawością i zacięciem…..

                                                                Robimy masło!

   
              Słodką ,30 procentową śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy i zaczynamy …..
                                                    rytmicznie potrząsać słoikiem 😉
                                                   I tak z 15 minut, wszyscy pokolei…
                aż na ściankach słoika widoczne będą tłuste ślady i śmietana zacznie się ,, zbrylać”

Następnie przelewamy przez sitko.

Na dole widoczna jest maślanka ( pyszna) !  Nadaje się do naleśników , ale przede wszystkim do picia 😉
Masło na sitku płuczemy pod zimna wodą, podrzucając je w sitku, formując jednocześnie osełkę.

I proszę….

Do świeżo upieczonych bułeczek lub do bagietki w sam raz 😉

Wersja na grilla- dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojony koper , pietruszkę lub inne zioła.

SMACZNEGO!

Ten post ma 8 komentarzy

  1. Gosia

    🙂 wspominałam ostatnio u siebie jak robiłam za młodu u babci masło

  2. agat

    mniam . super

  3. Niania Dzidzia

    Ten smak pamiętam a dzieciństwa i jeszcze pieczony w "sabatniku" chleb, Pycha.

  4. Niania Dzidzia

    Ten smak pamiętam a dzieciństwa i jeszcze pieczony w "sabatniku" chleb, Pycha.

  5. asiami

    Cieszę się ,że domowe masło tyle przemiłych wspomnień z dzieciństwa w Was wywołało.

  6. Panna Malwinna

    Mi również przypomniało się dzieciństwo, kiedy Babcia , co tydzień robiła masełko;-)

  7. Anonimowy

    Przepyszne 🙂

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.