To tej praktycznej zabawy potrzebna jest cała rodzina.
Tata z silną ręką, mama z cierpliwością i dzieci z wielką ciekawością i zacięciem…..
Robimy masło!
Słodką ,30 procentową śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy i zaczynamy …..
rytmicznie potrząsać słoikiem 😉
I tak z 15 minut, wszyscy pokolei…
aż na ściankach słoika widoczne będą tłuste ślady i śmietana zacznie się ,, zbrylać”
Następnie przelewamy przez sitko.
Na dole widoczna jest maślanka ( pyszna) ! Nadaje się do naleśników , ale przede wszystkim do picia 😉
Masło na sitku płuczemy pod zimna wodą, podrzucając je w sitku, formując jednocześnie osełkę.
I proszę….
Do świeżo upieczonych bułeczek lub do bagietki w sam raz 😉
Wersja na grilla- dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojony koper , pietruszkę lub inne zioła.
SMACZNEGO!
🙂 wspominałam ostatnio u siebie jak robiłam za młodu u babci masło
mniam . super
Mniam…takie masełko mmmmmmmm
Ten smak pamiętam a dzieciństwa i jeszcze pieczony w "sabatniku" chleb, Pycha.
Ten smak pamiętam a dzieciństwa i jeszcze pieczony w "sabatniku" chleb, Pycha.
Cieszę się ,że domowe masło tyle przemiłych wspomnień z dzieciństwa w Was wywołało.
Mi również przypomniało się dzieciństwo, kiedy Babcia , co tydzień robiła masełko;-)
Przepyszne 🙂